Tratamentul endodontic presupune îndepărtarea țesuturilor inflamate sau necrozate, precum și eliminarea resturilor organice din canalele radiculare, pentru ca apoi acestea să poată fi obturate cu materiale biocompatibile.

Tratamentul de canal constă în îndepărtarea țesutului vascular nervos (a “nervului”) din canalele rădăcinilor, urmat de curățarea, lărgirea și sterilizarea acestor canale, apoi de obturarea lor. Obturația de canal reprezintă ultima etapă a tratamentului endodontic și constă în sigilarea rădăcinilor cu materiale speciale, care previn infecțiile.

Un tratament de canal realizat corect salvează un dinte, care altfel ar trebui extras și ulterior înlocuit de un implant dentar sau de o lucrare dentară. În ultimii ani, perfecționarea metodelor de tratament endodontic a condus la reducerea numărului de dinți extrași.

Cum se procedează?

Cu ajutorul instrumentarului modern se realizează o lărgire mai accentuată a canalului și o curățare net superioară, iar cu noile materiale de sigilare se obține o obturație de canal perfect etanșă. Izolarea mai eficientă a dintelui asigură pe termen lung un prognostic mult mai bun, pentru că nu se produce contaminarea intraoperatorie cu salivă.

În timpul tratamentului de canal, țesutul din interiorul rădăcinii, precum și orice bacterii, sunt îndepărtate, iar interiorul rădăcinii este curățat și sigilat.

Acest tip de tratament necesită atât timp, cât și un medic endodont experimentat și echipament performant.
Deoarece canalele radiculare ale unui dinte au o mulțime de ramuri mici, ele pot fi văzute doar la microscop.
Microscopul dentar alături de celelalte tehnici și echipamente moderne permit prepararea și sigilarea optimă a canalelor radiculare și prin urmare, cresc și rata de succes a tratamentului endodontic.