Cauzele care stau la baza anomaliilor dentare sunt multiple: ereditatea, diferite sindroame, obiceiuri vicioase ca suptul degetului, a limbii, a buzei sau a altor obiecte .

Aparatele ortodontice fixe transparente ( ex. Safir ) sunt cele mai estetice aparate ortodontice fixe vizibile. Bracket-urile  sunt confecționate din safir si sunt singurele bracket-uri complet transparente, fiind aproape invizibile. Pe piaţă există numeroase bracket-uri “estetice”, albe sau colorate,  în culori apropiate de culoarea dinţilor, însă  estetica nu este la fel de bună ca in cazul bracket-urilor complet transparente  deoarece fiecare persoană are o nuanţă diferită de culoarea dinţilor.

Mai mult, ele au o structura monocristalină şi nu îşi modifică culoarea şi nu se pătează în timp, astfel încât va arăta la fel de bine pe toată durata tratamentului.

Bracket-urile transparente sunt rezistente şi sigure şi pot fi folosite cu succes în locul bracket-urilor metalice chiar şi la cazurile unde sunt necesare forţe mai mari şi bracket-uri puternice. Durata tratamentului este similară cu cea în cazul bracket-urilor metalice, dar oferă o experienţă mult mai plăcută.