Zirconiul este de fapt un material ceramic ce imită cu mare fidelitate aspectul natural al dinţilor şi este prelucrat prin sisteme computerizate. El este folosit în protetica dentară, ramură ce se ocupă cu redarea aspectului şi funcţionalităţii arcadelor de la nivelul cărora s-au pierdut dinţii.

Tehnologia modernă de prelucrare a zirconiului (scanare, frezare, sinterizare) permite fixarea unor standarde, foarte exigente din punct de vedere estetic si funcțional, la costuri rezonabile.

Tehnologia CAD/CAM (Computer Aided Design/Computer Aided Manufacturing = design computerizat/manufactura computerizata) oferă tehnicianului modern posibilitatea de a modela şi freza dantura cu ajutorul computerului pornind de la modelul obţinut în urma amprentării dinţilor. CAD/CAM – ul este o întreagă linie tehnologică compusă din scaner 3D, 3 computere, maşină de frezat, aspirator propriu şi sinterizator, întreaga tehnologie este pusă în mişcare prin numai câteva click-uri, iar capacitatea de lucru a maşinii poate fi aproape non-stop, programarea putând fi realizată şi de la distanţă, cu ajutorul internetului.

Rezultatele sunt excepționale, CAD/CAM–ul înlăturând câteva etape tehnice de pregătire a modelului, care în mod normal ar fi durat peste o săptămână. În cazul frezării computerizate timpul este de numai 2 – 4 zile, cu precizia tehnică exactă a unui computer.

Toate procedurile finalizate cu tehnologia CAD/CAM ajută mult şi la partea finală a completării dintelui, aplicarea ceramicii, unde intervine numai tehnicianul dentar. Culoarea zirconiului şi a ceramicii este identică (albă), motiv care oferă un avantaj în plus tehnicianului ceramist, acesta poate să modeleze în straturi succesive, să se joace cu lucrarea în ceea ce privește grosimea stratului de ceramică, culoarea şi transparenţa dintelui pentru satisfacția deplină chiar și a celui mai pretențios pacient.

Coroanele dentare din zirconiu au și alte avantaje, cum ar fi:

  • Aspect natural: zirconiului are o culoare și o transluciditate similară cu a dinților naturali, astfel încât coroana din acest material se va potrivi perfect cu restul dinților.
  • Biocompatibilitate: zirconiului este un material biocompatibil, ceea ce înseamnă că nu va cauza reacții alergice sau alte probleme de sănătate.
  • Durabilitate: coroanele dentare din zirconiu au o durată de viață lungă, putând dura chiar și până la 15 ani sau mai mult.
  • Rezistență la fisuri: zirconiului este un material extrem de rezistent la fisuri, astfel încât coroanele dentare din acest material sunt mai puțin susceptibile la fractură decât cele din alte materiale.

În general, coroanele dentare din zirconiu sunt o opțiune excelentă pentru pacienții care caută o soluție de înlocuire a dinților care este durabilă, estetică și confortabilă.