CÂTE IMPLANTURI SUNT NECESARE?

În cele mai multe cazuri, proteza se fixează pe 4 implanturi la mandibula (tehnica All on 4) si 6 implanturi la maxilar (tehnica All on 6). Expresia “all on 4” si “all on 6” se traduce prin “totul pe 4″ sau „totul pe 6”. Prin urmare, acest sistem se traduce prin toți dinții pe 4 sau 6 implanturi dentare.

Determinarea exacta a numărului de implanturi dentare necesare susținerii unei proteze totale fixe se realizează în urma unei investigații cu ajutorul Computerului Tomograf. Pentru stabilirea planului de tratament final se iau in considerare aspecte precum: calitatea si cantitatea de os existent sau starea arcadei opuse. Doar in urma unei consultații de specialitate medicul poate stabili metoda de tratament adecvata.

CUI SE RECOMANĂ PROTEZELE PE IMPLANTURI?

 • pacienților cu pierderi de os, în special în zona laterală, care nu le permit inserarea unui număr corespunzător de implanturi pentru a realiza o lucrare fixă;
 • pacienților ce doresc să evite proceduri complexe și costisitoare de adiție osoasă;
 • pacienților purtători de proteze dentare mobile clasice;
 • pacienților care au nevoie de reabilitarea totală a maxilarului sau mandibulei.

Protezele fixe pe implant reprezintă înlocuitorul perfect al protezelor clasice, având o serie de avantaje semnificative comparativ cu acestea.

AVANTAJE

 • face posibilă înlocuirea unei arcade edentate complet, fără a fi necesară plasarea unui implant dentar pentru fiecare dinte înlocuit;
  arată și acționează ca dinții naturali;
 • se înlocuiesc atât dinții cât și țesutul gingiilor lipsă, redând un zâmbet natural (gingia falsă este folosită pentru a umple spațiul lăsat liber de resorbția osoasă și retragerea gingivală);
 • fiind înșurubată pe implanturi, proteza rămâne în siguranță chiar și în timpul meselor, vorbitului sau când pacientul zâmbește;
 • principalul avantaj constă în faptul că această proteză nu acoperă „cerul gurii” ceea ce face ca timpul de acomodare să fie mai redus decât în cazul protezelor clasice.

ETAPE

 1. Stabilirea planului de tratament în urma examenului clinic și radiologic
 2. Inserarea implanturilor
  • intervenție minim invazivă realizată cu ajutorul unui ghid chirurgical ce îl ajută pe medicul chirurg să obțină poziția, adâncimea și înclinarea optimă a fiecărui implant în parte.
 3. Lucrare provizorie
  • – deoarece lucrarea fixă permanentă nu poate fi realizată imediat ce implanturile au fost inserate în os, pacientul va folosi o proteză temporară mobilă sau fixă, realizată din materiale plastice ușoare, care nu creează presiune excesivă și servește la protejarea implanturilor încă instabile.4. Lucrare definitivă
  • – lucrarea fixă permanentă va fi realizată doar în momentul în care implanturile vor fi integrate în os (de obicei după 4-6 luni de la intervenția chirurgicală).

ÎNTRETINERE

La fel ca în cazul dinților naturali, protezele dentare au nevoie de o îngrijire minuțioasă.
Perierea zilnică a protezelor dentare va elimina depozitele de alimente și placa bacteriană, prevenind pătarea și ajutând la menținerea culorii. Se recomandă ca pacientul să vină la control și igienizare profesională de cel puțin 2 ori pe an.

Fiind strâns înșurubată pe implanturile dentare inserate în os, acest tip de proteză dentară poate fi îndepărtată doar de către medicul stomatolog.
O igienă orală riguroasă, vizitele regulate la dentist și respectarea tuturor recomandărilor medicului sunt cheia utilizării confortabile și pe termen lung a protezelor dentare pe implanturi.